5 adviezen bij complexe hulpvragen

Ik ben Whitney en ik werk als senior jeugd en gezinsprofessional bij SO! Trainingsbureau sinds 1 jaar. Daarvoor heb ik gewerkt bij de jeugdbescherming. Nu heb ik het erg naar mijn zin in gezinsbegeleiding en hulp voor kinderen en jongeren in het vrijwillige kader. Ook hier kom ik complexe hulpvragen tegen bij kinderen en gezinnen die in traject zijn bij SO! Trainingsbureau. Ik heb om mij te blijven ontwikkelen vanuit SO! Trainingsbureau de training complexe gezinnen gevolgd. Ik vond het een interessante training waarin ik handvaten heb meegekregen die ik kan toepassen in de praktijk.

Hierbij 5 adviezen;

1. Blijf in verbinding
Het onderwerp over in verbinding blijven met het gezin is ook in de praktijk erg belangrijk. Daarin is zowel in contact en in verbinding blijven belangrijk.

2. Transparantie en duidelijkheid
Wat hier ook belangrijk is het tijdig stellen van grenzen waardoor je duidelijk bent en betrouwbaar voor het gezin. Hier open en helder over communiceren is helpend (waarom doe je wat je doet). Open eerlijk en duidelijk zijn.

3. Eigen kracht
Ik geef het gezin ook voldoende ruimte om eigen verhaal te doen en gehoord te worden, met respect voor de visie eigen mening en normen en waarden. En de eigen kracht van het gezin zoeken en dat versterken. Empowerment is al een oud begrip maar bij complexe hulpvragen nog steeds de sleutel tot succes. Pedagogische empowerment past ook heel goed bij de werkwijze van SO! Trainingsbureau in het hoe. Hoe kun je het als ouders aanpakken en waar liggen de succesen. Dit motiveert om ook bij complexe gezinssituaties en hulpvragen door te zetten om het op te lossen.

4. Werk outreachend
Daarin werken we vanuit SO! Trainingsbureau ook outreachend wat ook vanuit deze cursus ondersteund werd dat dit effectief is. Vanuit mijn rol is het helpend om naar het gezin toe te gaan en mij actief op te stellen bij het onderhouden van contact. 

5. Praktische inzet
Bij complexe hulpvragen is ook vanuit onderzoek gebleken dat dit effectief is omdat dit ook helpt om de vertrouwensband verder op te bouwen. De praktische insteek bij complexe hulpvragen is wat vanuit mijn werk ook geboden wordt. Niet alleen praten maar ook hulp bij praktische zaken en hier (tijdelijk) de leiding in kunnen nemen samen om het vervolgens weer zelf te kunnen. In soms veel chaos kan dit erg helpend zijn om weer overzicht te krijgen. De hulp is gericht op oplossingen. 

Het was mooi om te zien/horen dat de methodiek over complexe gezinnen erg veel lijkt op de methodiek die SO! Trainingsbureau nu al toepast. Een bevestiging van kwaliteit en kunde!

Previous Hoera meivakantie! Of niet?

Leave Your Comment

Contactgegevens

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Contactgegevens

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

© 2022 SoTraining – Realisatie door Web-Logic Webdesign