Hoe praat je met je kind over school?

Kinderen praten niet over school…

Is dat de ervaring van veel ouders? Het komt in ieder geval geregeld voor dat ouders het gesprek over de belevenissen op school lastig vinden.
Of je kind nu start in groep 1 of aan zijn laatste jaar van de middelbare school begint, het is altijd goed om met je kind te praten over zijn of haar belevenissen. Betrokkenheid bij de belevingswereld van je kind, zorgt ervoor dat je kind zich gezien en gehoord voelt. Hierdoor zal een kind eerder met ‘lastige’ situaties of juist met behaalde prestaties naar je toe komen om er over te praten. Zo kun je veel problemen voorkomen. Toch is het lastig om met je kind over school te praten, omdat je vaak terugvalt in de vraag: “Hoe was school vandaag?” Waarop een kind antwoord: “Goed.” 

4 tips en 10 voorbeeldvragen!

Tip 1: Kies een geschikt moment
Zoek naar een juist moment van de dag/week om met je kind over school te praten. Denk hierbij aan het 1 op 1 moment met je kind in de auto, tijdens het eten of voor het slapen gaan. Wanneer je vraagt naar school is het belangrijk dat jij even de onverdeelde aandacht hebt voor zijn of haar verhaal!

Tip 2: Geef het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren gedrag van volwassenen (zeker hun ouders). Als jij samen met je partner het goede voorbeeld geeft, zal het kind dit overnemen. Dit kan je doen door aan je kind jouw dag te vertellen of die met je partner bespreken waar het kind bij is. Wees hier specifiek in. Vraag naar wat iemand gedaan heeft, wat leuk was en misschien wel minder leuk of vertel met wie je hebt samengewerkt.

Tip 3: Probeer niet te oordelen
Wanneer je kind vertelt over zijn schooldag, probeer dan niet te oordelen. Wanneer je kind is buitengesloten of gezoend is door iemand, probeer dan niet jouw eigen mening hierover los te laten. Probeer te vragen naar de mening van je kind: “Hoe vind je het om buiten gesloten te worden? Hoe heb je het opgelost?” Probeer in het gesprek het ook niet over schoolprestaties te hebben. Anders geef je het gevoel aan je kind dat ze alleen kunnen vertellen over schoolopdrachten, terwijl het leven uit zoveel meer bestaat.

Tip 4: Stel open of gesloten vragen
Heel jonge kinderen vinden het vaak lastig om echt iets te vertellen over hun dag, omdat ze het gewoonweg niet meer weten. Probeer daarom gesloten, specifieke vragen te stellen. Op die manier kan je kind inhaken op de verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: “Heb je vandaag weer gym gehad? Mocht je toen weer aan het klimrek hangen?” Op deze manier help je je kind om zijn dag te verbeelden en daar iets over te vertellen.
Bij oudere kinderen is het juist belangrijk om open vragen te stellen. Deze vragen beginnen met: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Het is belangrijk dat er stiltes kunnen vallen, zodat het kind uit zichzelf wat kan vertellen.

We hebben hier 10 voorbeeldvragen voor je opgesteld!

  1. Wat was er grappig op school en waarom moest jij lachen?
  2. Wat was vandaag leuk en hoop je morgen weer te doen?
  3. Met wie heb je samen gewerkt/gespeeld en hoe was dat?
  4. Stel dat je iets van school mee naar huis mag nemen, wat zou dat dan zijn?
  5. Was er iemand bang/boos/blij of verdrietig vandaag en waarom was dat?
  6. Waar was je vandaag trots op?
  7. Als je een wens zou mogen doen voor school, wat zou dat dan zijn?
  8. Wat is het stomste/leukste wat je vandaag hebt meegemaakt op school?
  9. Waar kon jij vandaag wel hulp bij gebruiken?
  10. Wie in de klas zou jij wel eens de gang op willen sturen en waarom?

Veel succes! Merk je toch dat je ouderbegeleiding kunt gebruiken bij het contact maken met je kind? Of loop je in de opvoeding tegen andere problemen aan?

Neem contact op! www.sotrainingsbureau.nl/contact of info@sotrainingsbureau.nl

Previous Hoe kom je de zomervakantie door?

Leave Your Comment