Help! Mijn kind wil niet slapen

Het is weer zo ver: je kind schreeuwt van boven af: ‘’MAMA, nog een kusje!’’ Of ‘’Nee… ik wil niet slapen!’’ Of ‘’PAPA, ik moet plassen!’’

Dat een kind niet wil slapen, staat in de top vijf van de vaakst voorkomende opvoedingsuitdagingen. Je bent als ouder dus niet de enige die hiertegen aan loopt. Dat een kind niet wil/kan slapen kan met verschillende dingen te maken hebben bijvoorbeeld:

  • Je kind kan niet slapen, omdat hij in zijn hoofd nog te veel bezig is met wat er die dag allemaal is gebeurt. Je kind is de dag dus nog aan het verwerken.
  • Je kind heeft angst om (alleen) (in het donker) te slapen. Het kind weet niet wat hij/zij kan doen om deze angst weg te nemen.
  • Je kind is opzoek naar jouw (positieve-negatieve) aandacht.
  • Je kind heeft nog niet voldoende melatonine (lichaamseigen stof die helpt bij slapen) in zijn/haar lichaam. Door te begrijpen waarom je kind niet wil/kan slapen, kun je ook beter inspelen op wat je bij het slapen kunt doen.

Hieronder staan een aantal tips die bij alle bovenstaande problemen helpen:

Tip 1: Houd een vast bed ritueel aan. Bespreek samen met jouw kind wat hij/zij prettig vind voor hij/zij gaat slapen. Uiteraard kun jij als ouder bepalen hoe het bed ritueel gaat worden, maar laat je kind hier ook inspraak in hebben. Op die manier wordt het echt een doel waar jullie samen aan werken.

Tip 2: Zorg ervoor dat jouw kind minimaal een half uur voor hij/zij naar bed gaat, hij/zij niet meer op een beeldscherm zit. Het licht van het beeldscherm houdt namelijk de aanmaak van melatonine tegen.

Tip 3: Bespreek, teken of beschrijf samen de dag. Een kind beleefd veel op een dag en al die indrukken komen binnen in de hersenen. Als de hersenen overvol zitten met informatie kunnen ze de rust niet vinden om te gaan slapen. Door samen met je kind de dag door te nemen, kan het kind zijn hoofd weer leeg maken en vervolgens rustig gaan slapen. Je kunt hier ook een positief evaluatie moment van maken door de dingen die goed gingen die dag, uit te vergroten.

Heb je alles al geprobeerd, maar lukt het nog steeds niet om je kind goed naar bed te krijgen? Hier kunnen wij jou ook bij helpen. Bij SO! Trainingsbureau zijn wij namelijk onder andere gespecialiseerd in het ondersteunen van kinderen en ouders bij slaapproblemen.

Neem vrijblijvend contact met ons op via: Sabina bos: 06-15600122 of via info@sotrainingsbureau.nl www.sotrainingsbureau.nl

Previous SO! in het onderwijs

Leave Your Comment

Contactgegevens

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Contactgegevens

Aanmelden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

© 2022 SoTraining – Realisatie door Web-Logic Webdesign