Hoe praat ik met mijn kind over emoties?

Vraag: “Wegens de leeftijd van mijn kind (5 jaar), vind ik het lastig om emoties bespreekbaar te maken. Wel vind ik het belangrijk dat hij leert dat alle emoties er mogen zijn, wanneer je deze op een bepaald moment ervaart. Hoe kan ik met mijn kind over emoties praten?”

Advies:
Om te beginnen, geef zelf het goede voorbeeld. Voor je kind ben je zijn/haar rolmodel. Het is daarom belangrijk om zelf goed na te denken over hoe jij zelf je eigen emoties uit en hoe jij reageert op de emoties van anderen. Wanneer je dit op een positieve manier vorm geeft, zal dit ook positief werken bij je kind.
Ook is het belangrijk om taal te gebruiken die bij de leeftijd van een kind past. Gebruik geen ingewikkelde woorden die kinderen helemaal niet begrijpen. Het kan hierbij helpend zijn om emoties te koppelen aan tekenfilms. Weet je nog dat ‘..’ zich zo voelde? Of ga verder in op de emoties die je ziet tijdens het kijken van een film. Hierdoor leren kinderen ook dat emoties normaal zijn om te ervaren op bepaalde momenten.
Daarbij is het belangrijk dat je je kind niet overweldigd met allerlei informatie. Door alleen antwoord te geven op wat ze daadwerkelijk willen weten, focus je je als ouder op datgene wat ze nodig hebben en zorg je ervoor dat ze geen emoties ervaren waar ze in eerste instantie niet om vroegen.
Tevens is het belangrijk om bij je kind geen woorden in de mond te leggen. Geef je kind de ruimte om zelf emoties te ervaren en deze ook uit te laten spreken. Dit zorgt ervoor dat ze sneller bepaalde emoties herkennen en deze weten te koppelen aan situaties die ze mee maken.
Tot slot, normaliseer de emoties van je kind, maar toon wel begrip voor deze emoties. Benoem tegen je kind dat het normaal is om deze emotie te ervaren. Bijvoorbeeld dat een kind zich best verdrietig mag voelen wanneer hij een belangrijke voetbalwedstrijd heeft verloren en dat je ook snapt dat hij zich zo voelt.

Heb je nog vragen over hoe jij jouw kind kunt helpen met zijn of haar emoties? Wij geven graag persoonlijk advies op maat! Neem contact met ons op via: Sabina bos 0615600122 / info@sotrainingsbureau.nl of via het contactformulier van de website.

Previous Meiden groepstraining assertiviteit

Leave Your Comment