Individueel en groepstraject afgerond

Interview jeugdige: traject op maat SO! Sociaal Trainingsbureau:
Hoe gaat het nu met je?
Als ik terugkijk gaat het beter met mij. Af en toe voelt het nog raar omdat ik voel dat ik niet ben zoals andere mensen. Maar dat is ook goed weet ik nu. 

Wat heb je geleerd?
Jezelf te mogen zijn. Eerst was ik meer voor mijzelf bezig. Als er eerst iemand naast mij ging zitten probeerde ik niet eens met diegene te praten. Nu heb ik het gevoel dat dat goed gaat, dat het lukt. Ik heb ook meer geduld. Af en toe gaat het niet goed maar kan ik nu zorgen dat het weer beter kan gaan met mij. 

Hoe was de hulp van SO! Trainingsbureau?
De hulp was goed. De eerste keer dat ik in gesprek ging had ik al het gevoel dat het goed zou komen. Ik was toen nog ziek thuis en ging niet naar school. Maar bij het eerste gesprek met Sabina (trainer) vroeg zij door en dat ging verder dan de vragen van mijn ouders. Dat hielp. Sabina lijkt soms ook een beetje op mijn tante in hoe ze dat vraagt. Dat vond ik heel duidelijk.

Wat vindt je niet goed of heb je misschien gemist in dit traject?
Dat weet ik niet echt. Ik had Sabina misschien ook nog wel extra op school willen hebben, dat ik ook dan even naar haar toe had gekund om nog extra te moeten oefenen.  (Traject – trainingen zijn bij de praktijk van SO! Trainingsbureau geweest).

Je hebt ook twee modules: groepstraining op maat gedaan. Hoe heb je dat ervaren?
Goed, fijn om met andere mensen dat te oefenen. Vooral in het begin om te leren, met mensen van mijn eigen leeftijd. Ik weet nog dat we de eerste keer gingen oefenen om een praatje te maken met mensen die ik niet ken. Dat vind ik ook wel fijn dat je gaat oefenen met anderen die dit sowieso al doen. Mijn aangepaste rooster hielp daarnaast ook. Ik kon zo de gesprekken meer gaan oefenen wat ik juist met leeftijdsgenoten op school moeilijk vond.

Wat heeft het meest geholpen voor thuis?
Sabina wist wat ik wilde zeggen. Dat hielp om er thuis niet met een boogje omheen te praten. Ik wacht te lang om iets te zeggen thuis. Ik durf mijn ouders nu meer te vragen ook om bijvoorbeeld ergens heen te gaan. Soms vind ik het nog wel eens moeilijk om te zeggen wat ik wil. Dat blijf ik oefenen thuis met mijn ouders. Mijn ouders helpen mij daar goed bij. 

Wat weet je nu over jezelf ?
Ik weet nu waar ik goed in ben. Tekenen, ontwerpen. Anderen helpen mij daar nu bij. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen stickers. Die zijn zo op! Als ik die gemaakt heb wil iedereen ze hebben. Ik kan goed luisteren, ik ben sportief. Ik doe waterpolo. Klimmen vind ik ook leuk en dansen.
Dat ik mij nog niet goed voelde wat ik maakte niet zo ‘speciaal’. Nu kies ik weer meer wat ik zelf leuk vindt en mijn eigen stijl. Ook mijn kleding is nu vrolijker en hoeft niet meer te zijn zoals wat iedereen aan heeft.

En de toekomst?
Ik ga nu naar mijn examenjaar voor de HAVO. Ik vind het wel spannend. Ook wat er daarna gaat gebeuren. Ik wil studeren, docent Nederlandse gebarentaal misschien en tolk lijkt mij leuk. Ik ben zélf naar de open dag geweest. Dat ging goed en iedereen was daar erg aardig. Ik weet ook dat ik goed kan omgaan met kleine kinderen. Misschien juf worden? Of toch iets met sport, kunst vind ik ook erg leuk. Fotografie? Ja kunst is ook wel erg leuk.

 *Veel succes voor je toekomst! Het SO! Team is super trots op jou!

Previous Train de trainer werkt – SO! Onderwijs

Leave Your Comment