Omgaan met angst bij je kind

 

Er is momenteel heel wat aan de hand in de wereld. Ook wij merken dat kinderen zich bezighouden met de gebeurtenissen. Je kan je afvragen hoe je hier als ouder/verzorger het beste mee om kunt gaan. Wij delen onze kennis graag met je!

Kinderen hebben voelsprieten
Doordat kinderen minder levenservaring hebben, maken ze veel meer gebruik van hun intuïtie. Als volwassenen gespannen zijn, voelen kinderen dit heel goed aan. Het heeft daarom niet zo veel zin om je emoties te verbergen. Vertel gewoon eerlijk hoe jij je voelt, maar maak het niet te groot. Hierdoor begrijpt je kind jouw gedrag en lichaamstaal, zonder dat het zelf allerlei angstige fantasieën bedenkt.

Angstig gedrag

Ga in gesprek wanneer jouw kind zich angstiger gedraagt dan normaal. Signalen kunnen zijn: moeilijkheden rondom slapen, aanhankelijkheid, teruggetrokken gedrag, toegenomen boosheid en ander eetgedrag.


In gesprek
Wees eerlijk tegen je kind over de spannende situaties. Vraag je kind hierbij wat het al weet, en sluit hierop aan. Bespreek dit op een manier zoals ze het ook in het jeugdjournaal doen:
– Laat sommige (nare) details weg
– Gebruik makkelijke taal
– Vertel ook de positieve dingen in de situatie
– Stel je kind gerust: “De grote mensen zijn dit aan het oplossen.”

Als kinderen het lastig vinden om te praten, ga dan op een andere manier ‘in gesprek’ zoals samen een tekening maken.

Monitoren
Hou in de gaten welke beelden jouw kind allemaal tot zich neemt. Sommige beelden zijn niet geschikt bij de leeftijd van je kind. Hou daarom in de gaten wat jouw kind allemaal ziet. Denk hierbij aan enge filmpjes, maar ook aan gewelddadige games. Kijk een keertje mee of vraag je kind ernaar. En geef aan dat je kind altijd bij jou kan komen als hij/zij iets vervelends heeft gezien.

Tot slot, angsten zijn heel normaal bij kinderen. Veel angsten gaan daarom ook vanzelf weer over. Maar! Als een periode van angst niet overgaat, verergert, of als je twijfelt over de ernst, schakel dan professionele hulp in. Wij denken graag met je mee!

 

Previous Social skills bij PCC Alkmaar

Leave Your Comment