Pesten

SO! Trainingsbureau biedt praktische trainingen waarbij je leert hoe je het kunt aanpakken en DOEN!

Wie wordt gepest, kan zich meestal niet eenvoudig verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. 
Wat kan je doen tegen pesten? 10 anti-pest tips! 

Schrijf eerst op wat je wilt vertellen. Kies iemand uit die je vertrouwt. Ga naar die persoon toe en zeg “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heb je even tijd?” Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt. Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig? Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wilt zeggen. Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk. Bijvoorbeeld dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wilt of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen. 

Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.

Leer op een handige manier te reageren en voor jezelf op te komen, Leer om te gaan met uitdagen. Word niet boos, ga niet lachen, schelden, huilen of wegrennen. Sociale vaardigheden kun je verbeteren om meer weerbaar te worden.

Houd vol. Niet opgegeven. Geleerde nieuwe manieren hebben even tijd nodig voordat het werkt.

Loop weg nadat je een grens aangeeft. Ga wanneer dat kan even uit de situatie zodat het niet weer opnieuw begint.

Let op je houding. Houd je rug recht en je voeten op de grond. Je zult merken dat je je daardoor al sterker voelt.

Probeer je zelfverzekerder te voelen door en dit te trainen. Dit is te leren! Doe dingen waar je blij van wordt.

Kom op voor jezelf. Durf te zeggen wat je vindt, zonder te denken dat anderen je dan niet meer aardig zullen vinden.

Loop niet mee met de pester. Een pester krijgt meestal meelopers die bang zijn om zelf gepest te worden als ze niet meedoen, of graag vrienden willen zijn met de pester. Er kan groepsdruk bestaan om mee te doen met het pesten. Verzet je hiertegen en kies de kant van de persoon die gepest wordt. Leer de stappen in omgaan met groepsdruk.

Blijf jezelf. Mensen worden vaak gepest, omdat ze  soms op sommige vlakken iets anders zijn dan anderen. Anders zijn is echter niet slecht, het maakt je juist uniek. Wat de reden voor het pesten ook is, probeer niet je eigen persoonlijkheid te veranderen om zo het pesten te voorkomen. Wees trots op wie je bent, leer je positieve eigenschappen kennen. Wanneer je dit traint straal je dit uiteindelijk uit naar iedereen om je heen. En vooral van belang, steun van je omgeving om pesten te stoppen. Je hoeft het niet alleen te doen. Pesten is negatief en meestal herhaald gedrag wat verschillende oorzaken kan hebben van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. 
Back to school, lekker in je vel zitten en sociaal assertief voor jezelf op kunnen komen? SO! Trainingsbureau biedt praktische trainingen waarbij je leert hoe je het kunt aanpakken en DOEN! Benieuwd wat SO! Trainingsbureau voor uw kind kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Sabina Bos
T: 0615600122 E: info@sotrainingsbureau.nl

Previous Prikkelverwerking, bij SO!

Leave Your Comment