Positief opvoeden? SO doe je dat!

Positief opvoeden? SO doe je dat!

Bij SO! Trainingsbureau in Heerhugowaard weten we dat positief opvoeden werkt. Het geeft je kind meer zelfvertrouwen, is meer weerbaar en kan beter omgaan met zijn of haar emoties. Daarom krijg je 10 tips voor positief opvoeden:

  1. Geef je kind complimenten, ook voor de kleine dingen. Zie dat je kind zijn best doet! Voor ons volwassen kunnen sommige dingen heel gewoon lijken, maar voor kinderen zijn sommige taken een hele prestatie.
  2. In plaats van een kind te zeggen wat hij/zij niet mag doen, benoemen wat je kind juist wel mag doen
  3. Zoek 1 keer in de week een momentje om je kind 1 op 1 aandacht te geven. Ga even naast hem/haar zitten bij het tekenen, speel een spel of ga mee voetballen.
  4. Stel basis regels op. Dit maakt het voor het kind duidelijk waar hij aan toe is. Binnen deze grenzen bied je, je kind veiligheid.
  5. Wees geduldig en leg je kind dingen uit. Kinderen kunnen situaties nog niet goed overzien en hebben daarom nog echt de hulp van volwassenen nodig.
  6. Leer je kind nieuwe dingen in kleine stapjes aan zoals: doe het voor, doe het samen en laat het kind het daarna zelfstandig doen. Geef het kind de tijd om te leren.
  7. Wees je ervan bewust dat jouw kind jou niet bewust boos/verdrietig of gestrest wilt maken. Kinderen denken vanuit hun eigen positie en vind het nog moeilijk om te zien wat hun gedrag met anderen kan doen (En ja: dit geldt ook voor pubers).
  8. Wanneer jij als ouder verdrietig bent of boos, benoem dit naar jouw kind. Leg rustig uit waarom je boos of verdrietig bent. Benoem dat die emotie straks weer weg gaat en dat jij als ouders dan weer blij bent. Zo leren kinderen bij hun eigen emoties herkennen.
  9. Neem aan het eind van de dag of tijdens het avondeten een moment om met elkaar de dag door te spreken: wat was er leuk en wat was er minder leuk?
  10. Zorg goed voor jezelf als ouders. Neem gemiddeld 1 keer in de week een moment voor jezelf om even op te laden. Hierin de balans vinden is moeilijk maar het maakt jouw een fijne en stabiele ouder!

Elk kind is uniek met daarbij zijn eigen karakter eigenschappen, kwaliteiten en identiteit. Daar zul je als ouders je op moeten aanpassen. Kom je er toch niet helemaal uit, dan ondersteunen wij jouw graag persoonlijk. Wij kijken dan naar je gezinssituatie en geven individuele tips waar jij als ouder een nog betere positieve opvoeder wordt!

Previous Ouderbegeleiding in Noord-Holland

Leave Your Comment