Bij SO! Trainingsbureau zijn wij altijd op zoek naar manieren hoe wij ons verder kunnen ontwikkelen. Daarom heeft jeugdprofessional Femke een presentatie aan het team gegeven over de seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren. Vervolgens hebben wij als team gekeken hoe wij dit in ons werk kunnen gebruiken. Daarin vroegen wij onszelf af: Waar begint de seksuele ontwikkeling en hoe bespreek je dit met je kind? In deze blog geven wij daar antwoord op!
Seksuele ontwikkeling begint al vanaf de geboorte. Kinderen genieten van lichamelijk contact. Hierbij kan gedacht worden aan het geven van knuffels en de bewustwording van de eigen sekse. Dit uit zich in de oriëntatie over het eigen geslacht en de verschillende geslachtsdelen. Als ouder is de betrokkenheid bij dit proces belangrijk. Dit doe je door er open over in gesprek te gaan.
Wanneer kinderen naar de basisschool gaan, ontdekken ze de sociale regels meer. Hierbij kan gedacht worden aan dat je niet naakt door de kamer loopt als er visite is. Kinderen ontdekken het stimuleren van de geslachtsdelen verder doormiddel van fantasie spellen zoals doktertje. Hierbij gebruiken ze ‘’vieze woorden’’. Leg je kinderen hier de sociale regels uit. Deze regels zijn onder andere:
– Knuffelen of op schoot zitten doe je niet bij iedereen
– Vieze woorden zijn niet netjes om in het openbaar te gebruiken
Geef jouw kind het goede voorbeeld door ‘’vieze woorden’’ te hernoemen. Laat zien dat deze woorden niet gek of raar zijn, maar je er juist over mag praten.
Vanaf de leeftijd van 6 kan er ook een schaamte ontstaan bij kinderen over hun seksualiteit. Dat kan zijn dat kinderen liever niet meer willen dat ouders hun helpen bij het douchen. Kinderen kunnen vanaf dan ook hun eerste gevoelens van verliefdheid ontdekken en fantaseren over met wie ze later gaan trouwen. Neem deze gevoelens serieus en praat erover met je kind over waarom hij/zij dit zouden willen. Leg kinderen uit wat verliefdheid precies is. Een voorbeeld is: ‘’Je vindt iemand heel lief en dat kan je voelen met kriebels van binnen.’’
Vanaf 9 jaar begint het lichaam langzaam te veranderen en raken kinderen in de pubertijd. In deze periode zijn kinderen vaak onzeker over zichzelf. Het is echter belangrijk om erover te praten. Praat over gevoelens van verliefdheid en vraag wat voor gedrag daar eventueel bij past. Bijvoorbeeld: Heb je wel eens gezoend? of als je verliefd ben moet je ook wel aardig tegen elkaar doen. Hierdoor leren kinderen hun eigen grenzen ontdekken. Als je dat prettig vindt, kan je jouw kind een boek geven over verliefdheid en relatie waar ze dan zelf op hun gemak over kunnen lezen. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft over dit onderwerp. Dat maakt het voor een kind normaal om over te praten en dan weten ze ook dat wanneer er iets is ze naar je toe mogen komen.
Wil je weten hoe je over seksualiteit kan praten met je puber? hou dan de website in de gate!