Prikkelverwerking, bij SO!

Prikkelverwerking, bij SO! Trainingsbureau leren kinderen en jongeren hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Prikkels: veel mensen kennen het woord wel, of kennen het woord “overprikkeld”. Prikkels zijn alle dingen die je zintuigen om aandacht vragen. Denk aan geluid, licht of warmte/kou. SO! Trainingsbureau heeft expertise in het begeleiden van kinderen en jongeren die moeite hebben om te gaan met prikkels.

Wat zijn prikkels?
Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld snel “overprikkeld” voelen of juist “onderprikkeld”. Het lukt daardoor minder goed om op te letten of om je emoties onder controle te houden. Het kan ook dat je last krijgt van lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn. De eerste stap in de training is weten wat het betekent. Bij SO! Trainingsbureau hebben we diverse beeldende oefeningen zodat kinderen dit goed kunnen begrijpen.

Samen bekijken wat werkt
Vervolgens gaan we kijken van welke prikkels iemand veel last heeft en wanneer. Dit kan bijvoorbeeld in de klas zijn, denk aan pratende kinderen. Samen kijken we welke oplossingen het beste aansluiten. We overleggen bijvoorbeeld samen met het kind en de docent waar een kind het meeste last van heeft. Dan zoeken we samen naar een goede oplossing. Een oplossing die simpel is maar vaak goed werkt is het dragen van een koptelefoon op momenten dat het druk is in de klas. Dit helpt om minder prikkels binnen te krijgen. Zo kan een kind zich beter concentreren. Ook geeft het een signaal af naar andere kinderen dat iemand even niet gestoord wilt worden.

Verder trainen we ook hoe een kind/jongere zelf kan aangeven dat hij ergens last van heeft of hulp nodig heeft. Dit doen wij met SoVa-stappen die we vervolgens oefenen zodat het ook lukt om in de praktijk toe te passen.

Doordat een kind/jongere beter weet hoe dit bij hem/haar werkt wordt het zelfvertrouwen vergroot. Wil je weten hoe kinderen een traject bij ons hebben ervaren? Lees dan één van onze blogs over een van de afgeronde trajecten! Wil jij ook graag aan je eigen leerdoelen over prikkelverwerking werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contactgegevens: Sabina Bos op 06-15600122 of via info@sotrainingsbureau.nl

Previous Hoe praat ik met mijn kind over emoties?

Leave Your Comment