Praten over seksualiteit
Seksualiteit kan een lastig onderwerp zijn om over te praten voor jongeren én hun ouders. Deze week stond dit thema extra op het programma van onze jongerengroep leeftijd 14-17 jaar. Daarin kwam ook identiteit en geaardheid naar voren en het thema LHBTIQ. Mooi dat we met deze jongeren verschillende topics hebben kunnen aanstippen. Jongeren die durfde te delen dat zij lesbisch, biseksueel, transgender of hetero zijn en dat dit allemaal in 1 groep bespreekbaar is, veilig en in vertrouwen. En dat vinden wij zo mooi dat we dat delen in dit nieuwsbericht. Want helaas is dit niet overal veilig en vanzelfsprekend. In ons dagelijkse werk merken wij dat jongeren hierin vast kunnen lopen en zelfs somber of suiciale gedachten kunnen krijgen wanneer je niet jezelf kunt zijn, niet geaccepteerd gepest of zelfs in twee werelden moet leven. Dankbaar zijn we dat onze jongerengroep samen met de jeugdprofessionals zich over deze onderwerpen wel kan uiten en van elkaar kan leren. Onderwerpen in hoe je je weg vindt, hoe je durft aan te geven wat fijn is of waar je grenzen kunt en wilt aangeven. Dit hebben we geoefend in groepsgesprekken, samenwerkingsoefeningen maar ook door fysieke training in pedagogisch kickboksen is onze groep aan de slag gegaan.
Psychosociale klachten
Bekend is inmiddels bij veel verwijzers en ouders en bekenden dat SO! Trainingsbureau hulp kan bieden bij hulpvragen gericht op identiteit, geaardheid. Daarbij hebben wij ook ervaring hebben met gevoelige kwesties bij een coming out. Denk aan religie en cultuur waarbij wij sensitieve passende hulp bieden en een veilige haven voor kinderen, jongeren en ouders. Zorgvuldig zoeken we de juiste weg en werken we volledig op maat. SO! Trainingsbureau biedt hulp bij klachten in een negatief zelfbeeld, somberheid en sociale angst.
Transgender
Bij transgender personen kunnen deze klachten zowel oorzaak als gevolg zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat zij hulpvragen kunnen hebben. Belangrijk om dit tijdig te herkennen en hulp te zoeken. We hebben hierbij al meerdere jongeren en ouders kunnen helpen en gunnen dit iedereen die vastloopt in gevoelens in identiteit, geaardheid en jezelf durven en kunnen zijn. Ook het thema transgender en het begeleiden van jongeren in dit proces is iets waar je bij SO! Trainingsbureau bij terecht kunt. We zijn een veilige haven, voor iedere jongere die worstelt met identiteit, veiligheid, cultuur en geaardheid! Goed ook om dit onderwerp in deze blog eens uit te lichten aangezien er nog weinig bekend is bij velen;
Cijfers
Gemiddeld 1 op de 25 kinderen en jongeren voelt zich niet helemaal thuis in de hokjes ‘meisje’ en ‘jongen’ of ‘vrouw’ en ‘man’. Dit vertaalt zich naar een gemiddelde van 1 kind per klas.
Een gemiddelde van 1 op de 173 mensen identificeert zichzelf als transgender. Niet alle transgender personen kiezen voor een medische transitie.
Voor kinderen en jongeren met vraagstukken rondom gender is het van levensbelang dat deze vroeg serieus genomen worden zodat ze de juiste begeleiding krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 transgender personen zelfmoord heeft overwogen.
Identiteitsbeleving
Ieder kind en iedere jongere heeft een identiteitsbeleving. Helaas wordt daar vaak overheen gekeken omdat dit als vanzelfsprekend aangenomen wordt. Hierdoor bestaat er de kans, dat kinderen of jongeren die met seksualiteit/gender-vragen zitten niet worden opgemerkt. Vanuit SO! Trainingsbureau vinden wij het belangrijk om bij ieder kind of jongere te vragen naar zijn of haar identiteitsbeleving.
LHBTIQ Hulp bij SO! Trainingsbureau kop van Noord Holland
Daarin is er eigenlijk nog weinig voor jongeren merken wij in de Noordkop. Hier willen wij voor jongeren die juist boven Amsterdam in de regio Schagen, regio Den Helder, regio Alkmaar en omstreken het verschil maken. Een Veilige haven voor ieder die dit nodig heeft.
Expertise
Heb je het vermoeden dat je kind met seksualiteit/gender-vraagstukken zit? Hoe open je dan het gesprek? Naast ondersteuning voor kinderen en jongeren die met deze vraagstukken zitten, bieden wij vanuit onze expertise bij SO! Trainingsbureau ook ondersteuning voor ouders. Door open en zonder oordeel in gesprek te gaan, onder je eigen voorwaarden.
Neem contact op voor meer informatie via: info@sotrainingsbureau.nl of 0615600122