Schoolwerk en de pubertijd

Vraag: Het geeft thuis problemen dat mijn dochter niet aan haar schoolwerk wil gaan. Waarbij wij haar als ouders ook niet gemotiveerd krijgen om aan de slag te gaan. Ze is nu twee keer gezakt voor een examen.. Als wij hier iets van zeggen is het fout en reageert ze heel boos. Hoe kunnen wij als ouders haar toch motiveren? Of hoe kan zij zichzelf stimuleren toch haar schoolwerk te doen, ook in deze tijd?Hoe los ik dit op
Advies
: Zoals in de vorige tip is behandeld (klik hier voor de blogpost (https://sotrainingsbureau.nl/pubers-zijn-geen-jong-volwassenen/) is het belangrijk om als ouders vertrouwen te geven maar ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Het helpt pubers (zie puberbrein) om te weten waar ze het voor doen. Het nut is heel belangrijk. Bespreek als ouder wat het voordeel kan zijn. Vraag hierbij aan je kind wat voor voordelen zij inzien wanneer ze dat examen heeft gehaald! Ook wat zij zelf prettig vindt aan steun van jullie als ouders (of anderen, de peergroup (vrienden/ klasgenoten) zijn in deze leeftijd heel belangrijk en kunnen ook motiveren om samen (of online) te werken aan school. Het even loslaten als ouders (hoe moeilijk dat soms ook is) maar wel bespreekbaar maken kan ruimte geven voor jullie dochter om weer aan de slag te gaan.Omgaan met de emoties is voor jongeren zeker in deze leeftijd moeilijk. Soms wisselen stemmingen en buien. Wanneer dit teveel blijft oplopen zoek tijdig hulp.
Kijk wat er voor haar mogelijk is. Jongeren hebben eigenlijk juist veel behoefte aan contact met leeftijdsgenoten. Kijk ook waar dit (toch) mogelijk is voor haar om elkaar te steunen.

Successen vieren
Hoe fijn kan het voor je dochter zijn om weer een succes ervaring erbij te hebben. Leer je kind hierbij het belang van het vieren en te genieten van dit soort successen. Dit vergroot voor een volgende opdracht de eigen motivatie en hebben ze ook iets positiefs om naar toe te streven.Veel succes!

Previous Pubers zijn geen jonge volwassenen

Leave Your Comment