SO! Expertise

Sensomotorische begeleiding

We werken ook met sensomotorische begeleiding voor kinderen en jongeren waarbij praten soms nog moeilijk is. Hulpvragen in emotieregulatie, spanning en stress in het lichaam en waarbij erover te praten soms nog lastig is. Ook kan deze begeleiding passend zijn bij traumatische ervaringen. Hierbij leer je een body scan te doen en te ervaren waar spierspanning of blokkades zitten in je lijf. Je leert heel praktisch ‘te voelen’, signalen te herkennen, en dit te uiten. Je hoeft juist niet te praten over de herinneringen. Veiligheid en je veilig voelen is belangrijk. Je kijkt en volgt je lichaam. Je leert je lichaam te scannen. Vervolgens krijg je praktische handvatten, in spierspanning oefeningen en door bewegen spanning en emoties te reguleren.

Klachten waarbij sensomotorische begeleiding helpend kan zijn

Stress
Spanning (ook een hoge spierspanning)
Lichamelijke klachten
Somberheid
Onzekerheid
Angsten
Boosheid, onbewerkte emoties (Dit zien we in acting-out gedrag vaker bij kinderen uit oorlogsgebieden.
Heftigere (emotionele) reactie dan wat er aan de situatie vooraf ging

Aanpak

Samen overwegen we wat de juiste stappen zijn. Soms is het nog niet het moment en beginnen we laagdrempelig eerst met het herkennen van spanning en stress, emotieregulatie en het uitbreiden van sociale vaardigheden zodat het kind en de ouder(s) eerst meer vertrouwen hebben. Het kind/ de jongere kan wennen aan de jeugdprofessional. Het kind/ de jongere leert de vaardigheden om makkelijker te communiceren, iets te bespreken en iets te uiten. Deze stappen zijn in veel gevallen eerst nodig voordat je kunt praten over lastige ervaringen.
We werken niet altijd door te praten. Veel kinderen en jongeren vinden dit (nog) te lastig. We werken door te doen. Dit vindt vooral plaats in ons beweeglokaal en evt. ook in de buitenlucht of in de sportzaal van een school op locatie i.o.
Naast bewegen ga je ook reflecteren op je lichaam, leren framen (een bepaald gevoel, bepaald thema). D.m.v. een specifieke beweging die op dat moment passend is kun je weer leren voelen.

Methode

De methode is gebaseerd op body basics of trauma, sensomotorische psychotherapie instituut Dr. Ogden SPI waarbij psycho-educatie op het gebied van traumatische ervaringen en lichaamsgericht werken een belangrijk onderdeel is.

Resultaten

Lichaamssignalen herkennen (bodyscan)
Signaleren van spanning in je lichaam
Emoties reguleren
Blokkades in spanning opheffen
Stressklachten reduceren
Het verhaal (lichaamsgericht)  kunnen leren vertellen zonder veel woorden
Een basis kunnen leggen na blokkades en weerstand te doorbreken voor een vervolg in begeleiding of behandeling (bijvoorbeeld sociaal cognitieve trainingen)

Leeftijd: kan voor alle leeftijden.

Meer weten?

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer. Dit kan via onze contactpagina.