Speltherapie bij SO! Trainingsbureau

Wist je dat wij bij SO! Trainingsbureau ook speltherapie bieden? Maar wat is dat eigenlijk, en hoe werkt het?

Waarom kinderen spelen

Kinderen hebben nog niet altijd de woordenschat en ervaring om te vertellen wat hun bezighoudt, maar ze kunnen het wel uitspelen. En dat niet alleen!

Kinderen gebruiken spel om…

– gebeurtenissen te verwerken

– gedachten te ordenen

– gevoelens te uiten

– te experimenteren met nieuw gedrag

– de wereld beter te begrijpen

Spelen binnen therapie?

In speltherapie wordt spel gebruikt als ‘taal’ om een kind beter te begrijpen. In de spelkamer biedt de speltherapeut materiaal aan wat het kind ondersteunt in het uiten van zijn of haar gevoelens en gedachten. Hierdoor leert het kind beter omgaan met bepaalde situaties.

Een voorbeeld

‘’Een meisje van 7 heeft tijdens het buitenspelen een auto-ongeluk zien gebeuren. Ze heeft sindsdien veel nachtmerries en is bang om te spelen op straat. Tijdens de speltherapie speelt het meisje het ongeluk na. De speltherapeut verwoordt: ‘Bam, dat was een harde klap! Iedereen is heel erg geschrokken.’ Het meisje pakt de ambulance en politieauto: ‘Tatuuu tatuuu, die meneer moet mee met de ambulance en naar het ziekenhuis.’ Ze pakt een ander popje: ‘En die mevrouw moest heel erg huilen.’ De speltherapeut gaat hierop in: ‘Die mevrouw was heel erg verdrietig, want ze dacht dat haar man dood was gegaan.’ Het meisje knikt heftig: ‘Ja, maar dat was niet zo want dat zei de politieagent.’ De therapeut gaat hierop in: ‘Het is heel naar om zoiets mee te maken’. Het meisje knikt en maakt een diepe zucht. Ze pakt een bal om een gooispel te doen. De spanning die de herinnering eerst opriep, is verminderd.’’

Speltherapie iets voor jouw kind? Klik hier voor meer informatie.

Previous Paarse Vrijdag op scholen