Spontaniteit kun je aanleren?

Eerst denken dan doen?Voor alle ‘control freaks’, ‘planners’, ‘vroegboekers’ en mensen die graag reserveren…Tja daar verdwijnen de spontane acties als sneeuw voor de zon. Want (daardoor) had dat reisje in de zomer in de winter al gepland moeten worden. Dat leuke eetcafé is opeens al volgeboekt, en eigenlijk is je agenda ook (altijd) volgepland.
Waarom willen wij eigenlijk zo graag (en steeds meer) plannen, verzekeren, controleren en reserveren? Waarom worden wij zelf mogelijk ook ‘gereserveerder’? Durven we elkaar niet aan te spreken? Bijvoorbeeld wanneer iemand rookt in de rij bij een pretpark (zoals laatst in het nieuws geweest is). Liever nemen we dit op in een reglement door de directie dat dit verboden wordt dan dat wij zelf iemand even aanspreken. Waarom is een spontaan praatje met iemand in de trein of in de supermarkt die je niet kent toch een stap? Omdat het niet makkelijk is om assertief te zijn of iets spontaan te doen vanuit je gevoel. Wat moet die ander wel niet denken….

Er is hoop. Want spontane acties kun je organiseren en assertiviteit kun je aanleren. Daar ga ik zelf met mijn aankomende trainingen aandacht aan besteden. 8 mei starten we voor de groep gespecialiseerd medewerker kinderopvang met een nieuw programma! Waar zit je talent als professional? Hoe zet je dit in? Hoe komt er meer initiatief voor leuke spontane acties die we vervolgens uitstekend gaan organiseren en uitzetten? Het kan!

9 Mei geef ik een lezing/ gastles voor een doorstroomprogramma voor een groep aankomende professionals. Gericht op maatschappelijke vraagstukken gericht op (ortho)pedagogiek en maatschappelijke zorg. Ook hier ruimte voor improvisatie en spontaniteit. In het dagelijks leven ook belangrijk om daarbij stil te staan. Daar coach ik anderen graag in. Neem vrijblijvend eens contact op voor een training of coachingstraject op maat. De kunst zit in los kunnen laten en angsten overwinnen. Soms met kleine stapjes. De lol ervan in kunnen zien. Het onverwachtse, de lach in het moment, de teleurstellingen leren verwerken en je daar bewust van zijn. 
Ik plan, ik organiseer en reserveer. Ook in mijn soms te volle agenda, in rollen als coördinator, projectleider, coach en docent. Maar nog steeds kan ik 1 dag van tevoren bedenken waar ik heen ga op vakantie. Ren ik een restaurant in zonder reservering (dus graag niet meer reserveren allemaal s.v.p.). En ik koop in de zomer de zomerjassen en teenslippers van mijn kinderen. Niet in de winter. Logisch en veel leuker toch eigenlijk? Opgaan in het moment en je laatste idee kan soms voordelen hebben. De beste ideeën komen vaak op wanneer je je gedachten kunt laten gaan. Tip van de dag: Doe iets zonder er (teveel) bij na te denken. Leven kan makkelijker zijn dan je denkt. Ik geloof erin! En ja, het leven is ook moeilijker als je denkt.
Veel plezier en enjoy the moment!

Previous 21e eeuwse vaardigheden een hype?

Leave Your Comment