Tien tips voor thuisonderwijs:
SO! Overzicht! Maak een weekplanner die zichtbaar is. Gebruik waar nodig pictogrammen.
(SO! advies om je te helpen bij je weekplanner)
SO! Communicatie! Maak het samen met je kind en overleg! Maak zo ook de dagplanning.
SO! Structuur! Hou zoveel mogelijk het ritme aan van de ‘normale’ schooldag in de klas aan. In de lessen, rekenen, taal en de pauzes
SO! Op Maat Samenstellen! Bedenk samen en i.o. met de school wat je kunt gebruiken in websites, opdrachten die je kunt doen, werkboeken. (SO! Advies voor extra opties)
SO! Positief! Gebruik ook de positieve mogelijkheden van thuisonderwijs. Plan uren in het rooster in waarbij je nu andere middelen ter beschikking hebt.
SO! Vrijheid. Binnen tips extra lessen: Bedenk ook uren in ‘vrije ruimte’ Zoals een kook of bak- uurtje (heel leerzaam bijv. met wegen, meten, stap voor stap leren werken, rekenen, taal, maak / schrijf! samen een recept enz. Ook goed om SO! samen je band weer eens te versterken tussen elkaar.
SO! Buiten tips extra lessen: Heb je een tuin of de natuur in je mogelijkheden? Observeer de natuur, gebruik het om na te tekenen, zoek informatie op over bijv. die vogel enz. Denk buiten de kaders!
Sociaal! Gebruik in je rooster ook een sociale les, over omgang met elkaar, zelfvertrouwen, zelfbeeld, en werk in thema’s. (SO! Advies kan je helpen met opdrachten bij je weekplanner).
Humor! Het is best een lastige tijd nu voor jou kind. Maak wat luchtige grappen, ook over jou als leraar / moeder/ vader nu. En ga ook samen lekker bewegen, naar buiten / ‘even gym’ om de gedachten te verzetten.
Online! Yes in deze wereld zijn er veel mogelijkheden. Kijk waar je met klasgenoten kunt samenwerken, contact kunt hebben, skype, FaceTime enz. Zodat anderen niet teveel gemist worden. En je kunt de hulp van andere ouders gebruiken in onderdelen waar jij niet zo goed in bent om je kind les in te geven.Je kunt nu de tijd nemen voor talent en interesses. Wat je kind interessant vindt eens extra aandacht geven. Je gaat merken dat dit meteen meteen een groot leerrendement heeft! Tevens ook boeiend waar jouw kind oplossingen voor kan bedenken!SO! Succes SO! Tot ziens!
Vr gr, SO! Team©Materiaal Jeugdtrainingen auteursrecht: www.sotrainingsbureau.nl