SO! Expertise

Traumabegeleiding

In onze praktijk hebben we veel kinderen, jongeren en ouders kunnen begeleiden waarbij zij een traumatische ervaring of ervaringen hebben meegemaakt. Hierbij is er in sommige gevallen al therapie of behandeling voor de trauma’s geweest wat effectief is geweest. Maar ook zien we ouders en kinderen waarbij dit niet is gelukt, of waarbij de behandeling niet voldoende aansloeg. Of waarbij het simpel weg nog niet de tijd is om dit al aan te pakken. We werken op maat en bieden deskundige traumabegeleiding bij enkelvoudig trauma’s.

Enkelvoudige trauma’s

Er wordt over een enkelvoudig trauma gesproken als door een heftige gebeurtenis iemands leven is ontregeld. Denk hierbij aan pesten, een scheiding, een ongeluk, mishandeling, ziekte, seksueel misbruik. In onze praktijk hebben we ook ervaring met kinderen uit oorlogsgebieden waarbij onze aanpak effectief is voordat S-GGZ mogelijk is. We werken d.m.v. sociaal cognitieve trainingen voor kinderen en jongeren wat in combinatie zeer effectief is.

Klachten

Stress
Spanning (ook een hoge spierspanning)
Lichamelijke klachten
Somberheid
Onzekerheid
Angsten
Boosheid, onbewerkte emoties (Dit zien we in acting-out gedrag vaker bij kinderen uit oorlogsgebieden.
Heftigere (emotionele) reactie dan wat er aan de situatie vooraf ging

Methodes:

  • Sociaal cognitieve training en begeleiding d.m.v. creatieve werkvormen
  • Sociaal cognitieve training en begeleiding d.m.v. sport en spel.
  • Sociaal cognitieve training en begeleiding d.m.v. pedagogisch kickboxen
  • Sociaal cognitieve trainingen in opdrachten, verhaalvorm, tijdlijn en gesprekken
  • Sensomorische begeleiding.
  • Ouderbegeleiding
  • Psycho-educatie

Aanpak

Samen overwegen we wat de juiste stappen zijn. Soms is het nog niet het moment en beginnen we laagdrempelig eerst met het herkennen van spanning en stress, emotieregulatie en het uitbreiden van sociale vaardigheden zodat het kind en de ouder(s) eerst meer vertrouwen hebben. Het kind/ de jongere kan wennen aan de jeugdprofessional. Het kind/ de jongere leert de vaardigheden om makkelijker te communiceren, iets te bespreken en iets te uiten. Deze stappen zijn in veel gevallen eerst nodig voordat je kunt praten over lastige ervaringen.
We werken niet altijd door te praten. Veel kinderen en jongeren vinden dit (nog) te lastig. We werken door te doen.

Ervaringsgericht leren, sociaal cognitieve trainingen

Herkennen wat er dan gebeurd bij jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan creatieve werkvormen zoals tekenen en schilderen, sport en spel, muziek, kickboxen, bewegen als middel om te leren in sociale cognitieve trainingen jezelf te leren uiten. Zo krijgen we gaande weg ook beter in beeld wat er aan traumatische ervaringen onderliggend is. Of deze voldoende verwerkt zijn of dat er toch nog meer nodig is.

Sensomotorische begeleiding

We werken ook met sensomotorische begeleiding voor kinderen en jongeren met traumatische ervaringen. Hierbij leer je een body scan te doen en te ervaren waar spierspanning of blokkades zitten in je lijf. Je leert heel praktisch ‘te voelen’, signalen te herkennen, en dit te uiten. Je hoeft juist niet te praten over de herinneringen. Veiligheid en je veilig voelen is belangrijk. Je kijkt en volgt je lichaam. Je leert je lichaam te scannen. Vervolgens krijg je praktische handvatten, in spierspanning oefeningen en door bewegen spanning en emoties te reguleren.

Psycho-educatie

Leren over wat er gebeurd en wat je kunt doen. Maar ook wat een traumatische gebeurtenis met je kan doen en hoe je het herkent. Je leert wat jou eigen overlevingsreactie is en hoe dit werkt in vluchten. Bevriezen of vechten. Maar vooral wat je met een praktische insteek hier aan kunt doen.

Speltherapie

Ook speltherapie behoort tot onze mogelijkheden en kan voor het jonge kind een uitkomst zijn! Lees meer via de pagina over speltherapie in onze praktijk. www.sotrainingsbureau.nl/speltherapie

EMDR therapie

Wanneer we in de begeleiding herkennen dat er mogelijk toch een trauma onderliggend is waar meer bij nodig is kunnen wij in samenwerking met een vaste EMDR therapeut voor het oudere basisschoolkind en jongeren EMDR therapie bieden. ls uw kind in het verleden (kan kort of langer geleden zijn) te maken heeft gehad met vervelende ervaringen, waar het nú nog last van heeft, kan het zijn dat er sprake is van een traumatische gebeurtenis. EMDR is een mooie en effectieve manier om deze gebeurtenis te verwerken. Doorgaans wordt er al veel resultaat bereikt met enkele sessies (3-8). Je kan bij deze ervaringen denken aan bijvoorbeeld pestervaringen, de scheiding (van ouders), een verbroken relatie, een verlieservaring of een verkeersongeluk. Maar ook bij bijvoorbeeld een laag zelfbeeld of onzekerheid kan EMDR ingezet worden.

In combinatie met de trainingen op sociaal emotioneel gebied kunnen we uw kind samen weer snel verder op weg helpen!

Ouderbegeleiding

Een vaste pijler in wat we doen. We betrekken ouders. Nemen ook de tijd en ruimte voor alle gezinsleden en hoe zij elkaar kunnen supporten in dit traject. Dit op een manier die bij ouder(s) past. Op maat en ambulant, thuis of op de praktijk. Net was de wensen zijn en nodig is om ook als ouders handvatten te krijgen hoe je zelf samen weer verder kunt. We werken met ervaren en SKJ geschoolde gezinsprofessionals en (waar nodig)! ook IAG geschoold in Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding.

Nazorg en nabehandeling

Ook bieden we nazorg / nabehandeling, ook na een S-GGZ traject omdat kinderen en jongeren dan vooral nog moeten leren hoe dit in de praktijk te brengen hoe je weerbaar wordt en blijft. Maar ook emoties kunt reguleren en spanning en stress kunt verminderen.

Contra-indicatie

Bij een meervoudig trauma werken we samen met S-GGZ of verwijzen wij door. Dit hangt van de ernst van de klachten af en wordt met zorg afgewogen bij het intakegesprek.

Contact

Neem snel contact op voor de mogelijkheden: info@sotrainingsbureau.nl of vul het formulier in via www.sotrainingsbureau.nl/contact

Lees ook de blog over weerbaarheid en assertiviteit

Aanmelden

Voor meer informatie over de (mogelijkheden van) training en/of om je aan te melden kun je mailen naar info@sotrainingsbureau.nl. Of neem telefonisch contact met ons op.

Groepstrainingen

Wij bieden verschillende soorten groepstrainingen.

Doorlopende groepen met in- en uitstroom op locaties van SO! Trainingsbureau in Alkmaar of Heerhugowaard;

-Groep 6-9 jaar
-Groep 10-13 jaar
-Groep 14-17 jaar

Groepen die doorgaans 1 keer per jaar geboden worden op locaties van SO! Trainingsbureau of op scholen, afhankelijk van de vraag;

-Brugklasgroep, voor kinderen uit groep 8 die naar de brugklas gaan, april t/m juni
-Speel-doegroep, leren spelen en samenspelen voor het jonge kind
-Brusjesgroep, voor broertjes en zusjes van kinderen/jongeren
-Zomervakantiegroep, een zomerprogramma in wisselende groepen